söndag 26 oktober 2008

Gabriel presenterar sig själv


Det här skrev Gabriel som en skoluppgift när han just börjat gymnasiet, i september 2007.

Personporträtt
av: Gabriel Lidström
Gabriel skulle beskriva sig själv som en glad, öppen och trevlig person. 1991, den 29:e september föddes klockan 11 ett underbart litet gossebarn på Nacka BB utanför Stockholm. Modern till barnet heter Ylva och Fadern heter Lars-Åke. Gabriel hade också en äldre brorsa som var 6 är när gabbe föddes. Brodern namn var Jonatan. Det dröjde inte lång tid innan Gabriel skulle få ännu ett syskon. När Gabriel fyllde 2 år fick han en lillasyster, Hanna. Gabriel växte upp i närförorten förorten Örnsberg, söder om Stockholm. Gabriel och hans familj bor kvar i samma lägenhet, förutom Jonatan som har flyttat hemifrån. Jonatan är idag 22 år och har alltid vart en förebild för Gabriel. Gabriel intresserade sig mycket för målning och ritning som ung pojke. Han gillade även att gosa med familjens katt Diva. Men tyvärr dog Diva innan Gabriel hunnit fylla 4 år. Något som Gabriel var rädd för när han var liten var bruset från datorns när pappa Lars-Åke kopplade upp sig på Internet via Modem, annars är det lite som Gabriel är rädd för, även idag. Men Det finns många saker som gjorde Gabriel väldigt känslosam, även idag, främst är det sorliga godnattsånger, som ”teddy björnen”, ”mors lilla Olle” med flera.
Det var på ”sexis” som Gabriel fick sitt smeknamn Gabbe. Under en Period på lågstadiet tränade Gabriel Judo. Senare i 11-15 års åldern lirade Gabriel fotboll i IFK Aspudden. När Gabriel var 12 år fick hans farsa cancer i slutet av ryggraden. Cancerns opererades bort, men det ledde till att många nerver också togs bort, som i sin tur ledde till kroniskt ryggsmärta och vissa rörlighets svårigheter. Familjen var under en lång period mycket deprimerad, och Lars-Åke var sjukskriver i ca 1 år. Idag nästan 4 år senare är Lars-Åke nästan helt återställd och jobbar deltid. Gabriels farsa jobbar med IT utveckling och morsan jobbar med grafisk design. När Gabriel inte är i skolan gillar han att umgås med sina vänner, gymma, träna thai boxning, äta god och fet mat eller helt enkelt inte göra någonting. Gabriel har ingen flickvän för tillfället och njuter av ungkarlslivet. Anledningen till att Gabbe började på Östra Real beror på att han gillar samhällsprogrammet, och gillar väldigt mycket att måla. Därför valde han Samhällsprogrammet med inriktning bild. Men det var Gabbes kamrat Chrille som fick honom att välja just Östra Real. Musik lyssnar på väldigt musik, främst hip-hop, drum and bass och house. Men även ”klassisk svensk” musik, som till exempel Lars Winnerbäck, Håkan Hellström med mera. Han favorit hip-hop artist är Immortal Technique. ”Han är så äkta, och rappar och verkliga saker, som tredje världens orättvisor och välfärden i USA. Till skillnad från 50cent som bara sjunger om pengar och brudar” menar Gabriel. Om det är något som gabbe har erfarenhet av så är det att resa. Familjen brukar åka utomlands 1-2 gånger om året. Den mest ovanliga resan var när Gabriel i 9an tillsammans med en grupp från skolan åkte till polen för att bo hos polska familjer. Han tyckte det var en väldigt rolig resa, och att det var spännande att se hur folk i andra länder lever. Det jobbigaste i Polen var när han besökte Auschwitz, det var såklart mycket hemskt, säger Gabriel. Om 10 år tror Gabriel att han kommer jobba, ha två barn och en vacker fru, Landställe utanför Stockholm.

Foto: Beda, en av Gabbes klasskompisar på högstadiet, från skolans resa till Polen/Krakow maj 2006.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Han var duktig på skriva märker man. När jag läste sista raden brast jag i tårar :/

Vila i frid gabbe!

Anonym sa...

Fina Gabbe...

Anonym sa...

(Ang kommentaren på min blogg)
Vilken fin historia om transplantationen. Det är magiskt vad många liv man ändå kan rädda. Får ni veta vem och vilka som fick sina liv räddade tack vare gabbe? Något värdefullt i allt det här som är en tanke är att det inte finns död, ingen ÄR död. någon kan ha dött, det går jag med på, som en händelse, men den personen lever mycket mer, så mkt mer, i många fler. Lite invecklat:) Hur mycket man än vänder på det blir man galen. Tänker mycket på familjen, hoppas alla mår bra. Ha en fin vecka, skickar omtanke. "Det skymtar en gryning, där natten tar slut.. kom tillbaks"/citat från allan edwall.
kramar från carolina

Ylva sa...

Hej Carolina, Man får bara veta åldern på dem som tar emot organ, och hur länge de hade väntat på transplantation (ofta flera år). Vi fick veta att någon av dem hade flera småbarn. Känns bra att deras mamma eller pappa finns kvar hos dom! Kram till dig och hoppas din morfar blir bättre.- Ylva

Anonym sa...

Det går inte att hålla sig för tårar...Att han kan kännas så levande gör läkandet svårt.
Saknar dig otroligt mycket!!

Anonym sa...

han verkade vara en riktigt fin människa